The Multicolored Tanager — Colombia! A breathtaking explosion of colors and one of the most spectacular jewels of Colombia’s avifauna. As an endemic species, it represents the unique biodiversity that makes Colombia such an extraordinary destination for bird photography. 📸 J. Zurita
Lilac-breasted roller 37cm
lives across E and S Africa, southern Arabian Peninsula.
Diet Insects and Arthropods
Monogamous pairs mate for Life
Reuse abandoned tree hole nests as their own
Both parents share incubation for 24 days,
feed chicks 20 day in the nest
plus 20 more days after fledging
Indian Pitta 18-20cm
Native to the Indian subcontinent
Winter Migration: S to peninsular India and Sri Lanka
Diet dig for earthworms, termites, beetles, and small invertebrates
Live on the forest floor, nest is on the ground
Parents share incubation of 20 days, feeding 15 days
10 after fledging
Rusty-cheeked scimitar babbler 22-26cm
across Himalayas, Pakistan to N India and Nepal to Bhutan, into Myanmar
travel in flocks of 12 or more
Diet insects larve grubs seeds, fruits, berries
Nest on the ground
Both parents share incubation 16day
both feed chicks 2 weeks
and 1 month after fledging
Crimson Finch 12-14cm
N Australia
Diet primarily seed eaters, insects, grasses, leafy greens
Monogamous pairs mate for life
Build a nest as a team
Share incubation duties 14 days
feeding the chicks 21 days
4 more weeks after fledging
family then join flocks for up to 50 travelling together
Purple-backed Thornbill.
A tiny hummingbird from the Andes, known for its short bill and vibrant male plumage, which features a metallic purple back, green underparts, and a forked tail. Females are greener with white, spotted underparts. They inhabit humid montane forests.
📸: @hermanamayat
Firecrest
This is a very small passerine bird in the kinglet family. It breeds in most of temperate Europe and northwestern Africa, and is partially migratory, with birds from central Europe wintering to the south and west of their breeding range.
A tiny bird.
📸: @jorendejaeger
Helmet Vanga
It is mainly blue-black, with rufous wings and a huge arched blue bill. It is restricted to lowland and lower montane rainforests of northeastern Madagascar. Its diet is composed of invertebrates, predominantly insects. The species is threatened by habitat loss.
📸: @jainymariak
Beautiful Firetail finch 10-13cm
endemic SE Australia, coastal regions
Diet: Herbivorous seed-eater, tiny insects
Nest is hidden in dense foliage
Monogamous Mate for Life
Share incubation 14 days and feeding chicks 25 days
plus 25 days after fledging then they
stay together as tight knit family